ministrica za odgoj i obrazovanje

Oglasila se Hota- Muminović o štrajku u osnovnim školamau KS

Front 16.04.24, 21:02h

Oglasila se Hota- Muminović o štrajku u osnovnim školamau KS
Iako se Ministarstvo odgoja i obrazovanja nije zvanično oglasilo, reagovala je resorna ministrica Naida Hota Muminović saopćenjem na društvenim mrežama

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopćio je da od sutra, 17. aprila 2024. godine, kreće štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo koji će trajati svaki dan sve do kraja školske godine.

 

Iako se Ministarstvo odgoja i obrazovanja nije zvanično oglasilo, reagovala je resorna ministrica Naida Hota Muminović saopćenjem na društvenim mrežama.

 

U toku dana primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati. Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji.

 

Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja.

 

Podsjećamo da je učešće u štrajku dobrovoljno i shodno članu 3. Zakona o štrajku radnik slobodno odlučuje o svom učešću u štrajku.

 

Kako svakako nemaju argumente, Sindikat osnovnog obrazovanja pribjegava lažima i manipulacijama. Posljednja u nizu laži je da će radnicima biti umanjena plata od septembra. Istina je da im je plata od 1. marta uvećana za 10%, a od 1. januara bit će uvećana za dodatna 2% i neće biti umanjena od septembra.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI