Bivši diplomata otvoreno

Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

Front 29.04.24, 20:01h

Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku
Šoja otkriva da mu je svojevremeno jedan visoki strani diplomata povodom “jednog u nizu veoma loših srpskih ambasadorskih rješenja”, rekao da je slanje loših kadrova direktna uvreda zemlje prijema i da mi, kako je naveo, toga uopšte nismo svjesni

 

 

Historičar i bivši diplomata Slobodan Šoja za portal Srpskainfo kazao je da iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, već je ovo jedan od odgovora velikih sila na Dodikovu nepodnošljivu retoriku uvreda i provokacija.

 

Šoja podsjeća na staro diplomatsko pravilo da je bolje šutiti nego se istrčavati, te da se vještina diplomatije sastoji u tome da se i najžešće poruke mogu saopštiti na suptilan diplomatski način.

 

- Sve što se želi kazati, može se kazati mudrije i ljepše. Poruka bi bila ista - smatra Šoja.

 

Šoja otkriva da mu je svojevremeno jedan visoki strani diplomata povodom “jednog u nizu veoma loših srpskih ambasadorskih rješenja”, rekao da je slanje loših kadrova direktna uvreda zemlje prijema i da mi, kako je naveo, toga uopšte nismo svjesni. On tvrdi da su najveći broj sadašnjih ambasadora BiH “privatna lica u privatnom vlasništvu jednog od tri člana Predsjedništva BiH”, te da oni, kako kaže, uglavnom rade u interesu partije ili osobe koja ih je imenovala.

 

- Takvih uvreda, nažalost, RS imala je bezbroj, pa se ne treba čuditi što danas nema nikakav ugled u svijetu. Nisam primijetio da se neko zbog toga uzbudio, a u pitanju je međunarodni ugled RS koji će biti respektabilan tek onog dana kad predsjednik RS bude primjer zavidnih diplomatskih manira i kad se ambasadori budu imenovali po znanju i ozbiljnosti, a ne prema poslušnosti i privatnoj povezanosti sa članovima Predsjedništva BiH - zaključuje Šoja.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI