UOČI OTVARANJA NAJVEĆEG SVJETSKOG BIJENALA

Jusuf Hadžifejzović ponovo izlaže u Veneciji

DEPO Art 13.04.24, 18:19h

Jusuf Hadžifejzović ponovo izlaže u Veneciji
U drugim paralelnim programa Venecijanskog bijenala iz BiH predstavit će, osim Hadžifejzovića, umjetnica Šejla Kamerić, slikar Safet Zec i posthumno Gordana Anđelić Galić.

 

Likovni i vizualni umjetnik Jusuf Hadžfejzović bit će predsavljen sa svojim radovima i performansom na ovogodišnjem Venenecijanskom bijenalu. On će, u okviru paralelnog programa „Nomadic Party“, 19. aprila imati svoje prvo prestavljanje sa programom „Prodavnica praznine“, u organizaciji   Nine Dragon Heads, multinacionalna umjetničke asocijacije iz Koreje koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta i već je godinama prisutna na ovom najvećem svjetskom umjetničkom događaju likovne i vizualne umjetnosti. Njihov ovogodišnji program dešavati će u izložbenom prostoru Spacio Punch. 

 

Jusuf Hadžifejzović je bosansko-hercegovački umjetnik sa najviše učešća u Venecijanskom bijenalu.

 

420424986-2751744701646092-2225874106420143120-n

 

U okviru programa „Nomadić Party“ bit će organizirana projekcija filma „Posljednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića, koji se bavi velikim izložbama održavanim osamdesetih godina prošlog vijeka u Colegium Artisticumu i Skenderiji. 

 

U drugim paralelnim programa Venecijanskog  bijenala iz BiH predstavit će, osim Hadžifejzovića, umjetnica Šejla Kamerić, slikar Safet Zec i posthumno Gordana Anđelić Galić. 


Inače, Venecijansko bijenale suvremene umjetnosti ove godine se održava po 60 put. Kao što je od ranije poznato, ovogodišnji zvanični nacionalni predstavnik  Bosne i Hercegovine je Muzej moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru s projektom ”Mjera mora”, autora akademskog kipara Stjepana Skoke i kustosa postavke Marina Ivanovića, ujedno i povjerenika Paviljona BiH. Sveučilište u Mostaru je sa  svojim Muzejom moderne umjetnosti, prvi put kandidiralo povjerenika, umjetnika i sebe kao instituciju za vođenje projekta u ime Bosne i Hercegovine. Umjetnički projekat „Mjera mora“ bit će izložen u Palazzo Zorzi.


(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI