top 10, imućnije nego ikad

Ko su najbogatije žene svijeta? Čine preko 13% svjetskih milijardera, a među njima i prva koja je milijarde zaradila muzikom

ŽENA iN 09.04.24, 11:25h

Ko su najbogatije žene svijeta? Čine preko 13% svjetskih milijardera, a među njima i prva koja je milijarde zaradila muzikom
Milijarderka je nedavno donirala 640 milijuna dolara preko 300 neprofitnih udruga, a ukupno je donirala 17,3 milijarde dolara. Da nije bila toliko velikodušna, danas bi njeno bogatstvo iznosilo 69 milijardi dolara i bila bi treća najbogatija žena svijeta, dok je sada peta

 

 

Prošle godine žene su činile 12,8 posto, ili 337, od ukupno 2.781 milijardera na Forbesovoj listi. One zajedno vrijede gotovo 1,8 bilijuna dolara, što je oko 240 milijardi više nego prošle godine.


Kasko piše Forbes, najbogatija žena svijeta već četvrtu godinu zaredom je nasljednica carstva L’Oreal, Françoise Bettencourt Meyers. Njeno bogatstvo u posljednjih je 12 mjeseci poraslo za 19 milijardi dolara i sada iznosi 99,5 milijardi dolara, što je najveći porast od svih žena na popisu za 2024. godinu, ali nedovoljno da postane prva žena koja će dospjeti na sve dulji popis onih čije bogatstvo premašuje 100 milijardi dolara.


Devet od 10 najbogatijih žena svijeta svoje bogatstvo su naslijedile, bilo od očeva, muževa ili u jednom slučaju od majke. MacKenzie Scott jedina je u top 10 koja se obogatila – razvodom. Bogatstvo bivše supruge Jeffa Bezosa iznosi 35,6 milijardi dolara, 11,2 milijarde više u odnosu na prošlu godinu usprkos tome što ona donira novac velikom brzinom. Milijarderka je nedavno donirala 640 milijuna dolara preko 300 neprofitnih udruga, a ukupno je donirala 17,3 milijarde dolara. Da nije bila toliko velikodušna, danas bi njeno bogatstvo iznosilo 69 milijardi dolara i bila bi treća najbogatija žena svijeta, dok je sada peta.


Najbogatija žena koja je sama stvorila svoj imetak ponovno je Rafaela Aponte-Diamant, suosnivačica jedne od najvećih kompanija za transport na svijetu. Ona je također i sedma najbogatija žena na popisu i jedina od top 10 koja je svoje bogatstvo zaradila sama. Ove godine svoje mjesto na popisu je našlo 46 novih žena, neke zbog rasta vrijednosti dionica, a druge preko nasljedstva. Najbogatije među novopridošlicama na popisu su sestre Märta Schörling Andreen i Sofia Högberg Schörling iz Švedske. Njihov otac, milijarder i investitor Melker Schörling umro je u prosincu 2023. godine i ostavio svoje bogatstvo svojim kćerima. Svaka je dobila 5,6 milijardi dolara.


Najprepoznatljivija nova članica kluba milijardera sigurno je pop-zvijezda Taylor Swift, koja je svojom megauspješnom turnejom Eras zaradila oko 190 milijuna dolara nakon poreza. Tako je Swift postala prva milijarderka iz svijeta glazbe koja je svoje bogatstvo zaradila isključivo kroz glazbu.


Evo 10 najbogatijih žena svijeta za 2024. godinu. (klikni na link)


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI