FOTO/ UMJETNIČKI PERFORMANS

'Svaki Sat 9 Nevinih': Šta se danas dešavalo ispred Narodnog pozorišta Sarajevo... Pridružite se!

Kultura 30.03.24, 15:24h

U narednih 15 dana građani će, pored plišanog medvjeda, palestinskoj djeci moći ostvaljati poruke i simbole podrške

 

 

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT u saradnji sa bosanskohercegovačkom umjetnicom Iman Della Luna Glušac danas su na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu postavili umjetničku instalaciju, sa ciljem ukazivanja na stradanje Palestinaca i poziv za prekid ratnih dejstava izraelske vojske u Gazi. 


U sklopu umjetničkog performansa i instalacije "Svaki Sat 9 Nevinih", izložen je veliki plišani medvjed na kojem su ožiljci, što simbolizira stradanje i patnje palestinske djece u Gazi.


Organizatori današnjeg događaju su poručili da u "srcu ove instalacije leži priča o izgubljenoj nevinosti djetinjstva zbog stravičnih posljedica rata. U ovom svijetu patnje i gubitka, sjedi plišani medvjed, simbol nekadašnjeg djetinjstva bezbrižnosti. Njegovo krhko tijelo, isprekidano tragovima proživljenih strahota, postalo je sada svjedokom nesagledivih trauma dječijih duša koje više nema i onih koje su prisiljene proživljavati genocid".


Događaju je prisustvovao ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora koji je prisutnim građanima uime palestinske djece, žena, palestinskog naroda i ambasade države Palestine izrazio zahvanost.


- Vi ste  bh. građani koji ste slobodni i časni. Ovo nama znači puno, palestinskom narodu koji trenutno biva ubijen i trpi razne masakre. Nadamo se nastavku aktivnosti podrške narodu Gaze. Još jednom vam se od srca zahvaljujem i neka vas Bog nagradi - kazao je ambasador Namoora.


U narednih 15 dana građani će, pored plišanog medvjeda, palestinskoj djeci moći ostvaljati poruke i simbole podrške.  

 

(FENA/ad/Foto:Fena)

BLIN
KOMENTARI