Izvlačenje još uvijek traje

Generalni direktor Elektroprivrede: Situacija je jako teška, ali akcija spašavanja komorata se neće prekidati

Hronika 04.05.24, 19:40h

Generalni direktor Elektroprivrede: Situacija je jako teška, ali akcija spašavanja komorata se neće prekidati
Buljubašić ističe da je situacija uistinu jako teška, te da se radi sve u skladu sa rudarskim pravilima i pod inspekcijskim pravilima Federalnog inspektora za rudarstvo

 

 

Još uvijek traje akcija spašavanja rudara Asima Šehanovića iz Rapatnice, koji je ostao zatrpan nakon što se obrušila zemlja u Rudniku lignita "Mramor". Akcija se neće prekidati, rekao je za N1 generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić, koji je u stalnom kontaktu sa Upravom rudnika, pripadnicima Spasilačke čete i porodicom rudara.


Buljubašić ističe da je situacija uistinu jako teška, te da se radi sve u skladu sa rudarskim pravilima i pod inspekcijskim pravilima Federalnog inspektora za rudarstvo.
 

“Radit će se i druga i treća smjena, faktički nema prekida akcije spašavanja, ali mora se voditi računa i o ljudima koji učestvuju, o spasilačkoj ekipi. Nadamo se i molimo se da ćemo uspjeti doći do komorata i spasiti ga. Za sada to je jako teško i nezahvalno prognozirati”, naglasio je Buljubašić.


Prema informacijama sa kojima on raspolaže, spasilačka ekipa broji 10 članova i oni se stalno smjenjuju i mijenjaju iz smjene u smjenu.
 

“Ono što mogućnosti dozvoljavaju, u otkopu, je da praktično samo dva čovjeka mogu raditi. Takva su pravila i takve trenutne okolnosti. S tim da se kontinuirano smjenjuju. Praktično radi se bez prekida otkopavanje i pokušava se doći do komorata”, kazao je Buljubašić.
 

U jutarnjim satima on će ponovo posjetiti Rudniku lignita “Mramor”.


Predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić danas je rekao da u narednih 15-16 sati je jako bitno osigurati teren koji su danas uz jedan ogroman nivo hrabrosti osvojili.
 

“Moramo ga u potpunosti osigurati. U ovim okolnostima ne smijemo izgubiti taj osvojeni teren jer dolazimo u jednu jako tešku, gotovo bezizlaznu situaciju”, kazao je Husić.


Podsjetimo, jučer je došlo je do obrušavanja zemlje, a tom prilikom je zatrpan jedan rudar. Riječ je o Asimu Šehanoviću iz Rapatnice kod Srebrenika, koji je prvi kopač i ostao je zakopan u jami 170 metara ispod zemlje. Danas je pronađen i alat sa kojim je radio, što bi trebalo značiti i da je zaglavljeni rudar negdje u blizini. Nakon daljeg pokušaja spasilaca došlo je do ponovnog obrušavanja zemlje.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI