U 77. godini

Umro je Paul Auster, jedan od najuvaženijih američkih književnika, imao je posebnu vezu sa Sarajevom

Kultura 01.05.24, 13:44h

Umro je Paul Auster, jedan od najuvaženijih američkih književnika, imao je posebnu vezu sa Sarajevom
"U zemlji posljednjih stvari" bila je jedna od najznačajnijih i najposjećenijih predstava u ratnom Sarajevu, a svih 1000 štampanih primjeraka prevedene istoimene knjige Paula Austera podijeljeno je građanima opkoljenog grada

 

 

Američki romanopisac i scenarist Paul Auster umro je od komplikacija uzrokovanih rakom pluća u svom domu u Brooklynu u utorak navečer u dobi od 77 godina, izvijestio je New York Times, pozivajući se na prijatelja i pisca Jackija Lydena


Pisac rođen u New Jerseyju poznat je po nizu hvaljenih djela, od kojih su na jezike s prostora bivše Jugoslavije prevedeni: “Njujorška trilogija”, “Levijatan”, “Sunset park”, “Timbuktu”, “U zemlji posljednjih stvari”, “Čovjek u tami”, “Muzika slučaja”, “Knjiga iluzija”, “Mjesečeva palača”, “Mr. Vertigo” i “Nevidljivo”. Auster je široj publici poznat kao koscenarist filma Dim Waynea Wanga. 


“Vrlo smo tužni zbog smrti Paula Austera, kandidata za Bookerovu nagradu, čija su djela dirnula čitatelje i utjecala na pisce širom svijeta i čija se velikodušnost osjetila na isto toliko strana”, objavili su iz Bookerove nagrade na društvenoj platformi X. 


Žiri te prestižne nagrade uvrstio je njegov roman “4 3 2 1” u uži izbor za 2017. godinu. Autor više od 30 knjiga, uključujući poeziju i memoare, rekao je Reutersu 2011. da voli pisati rukom u sveske, a zatim napisati završnu verziju na pisaćem stroju, a ne na računaru.


“Osjećam se življim kad radim”, rekao je pisac. “Uvjeren sam da je pisanje vrsta bolesti. Ko bi htio provesti život sjedeći u sobi, stavljajući riječi na papir? To je čudno zanimanje. Mora vam se sviđati samoća”, dodao je. 


Što se veze Paula Austera sa Sarajevom u vrijeme ratne opsade tiče, njegov poznati roman "U zemlji posljednjih stvari" je tokom ratnih '90tih igrom slučaja stigao do našeg pozorišnog režisera Harisa Pašovića. Pašović je ovu knjigu, na vlastito iznenađenje, pročitao u dahu, a Austerovo djelo mi se učinilo čudnovati blisko, poput sopstvenog dnevnika iz opsade, iako je pisac koji ga je pisao sjedio u dalekom New Yorku, miljama daleko od naših ratnih užasa. 


Pašović, u to vrijeme direktor pozorišnog festivala MESS, odlučio je po ovom djelu napraviti pozorišnu predstavu. Zajedno sa svojim saradnicima uspio je stupiti u kontakt sa Paulom Austerom, koji im je dao prava da besplatno štampaju prevod knjige i prave predstavu. "U zemlji posljednjih stvari" bila je jedna od najznačajnijih i najposjećenijih predstava u ratnom Sarajevu, a svih 1000 štampanih primjeraka prevedene istoimene knjige Paula Austera podijeljeno je građanima opkoljenog grada.

 


Paul Auster je stekao kultni status u 1980-ima i 90-ima.


Njegovi su romani često bili egzistencijalističke priče o autsajderima, a posebno su uspješni u Evropi. Pisac je preminuo u utorak u svom domu u Brooklynu zbog komplikacija uzrokovanih rakom pluća, potvrdila je njegova prijateljica i kolegica autorica Jacki Lyden. U martu 2023. Austerova supruga, autorica Siri Hustvedt, objavila je da mu je dijagnosticiran rak.


Sin židovskih poljskih imigranata, Auster je odrastao u Newarku, New Jersey, a kasnije se preselio u New York kako bi pohađao Univerzitet Columbia. Nakon diplome proveo je četiri godine u Francuskoj, gdje je brusio svoj spisateljski zanat. Iznenadna smrt njegovog oca potaknula je Austera da 1982. godine napiše knjigu The Invention of Solitude, proganjajuću refleksiju o odnosima oca i sina, koja je postala stalna tema.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI