OKRŠAJ ZEMUNSKOG KLANA U ZAGREBU

Hrvatska i BiH skrivale Đinđićeve ubice?!

Arhiva 09.06.10, 10:44h

Nakon jučerašnjeg ranjavanja ozloglašenog pripadnika Zemunskog klana, Sretka Kalinića, u prigradskom dijelu Zagreba, zagrebačka policija raspisala je potjernicu za Milošem Simovićem... Obojica su u Srbiji osuđena za ubistvo Zorana Đinđića, od kada se nalaze u bjekstvu

Zagrebačka policija raspisala je potjernicu za srpskim državljaninom Milošem Simovićem (31) i moli sve građane koji imaju eventualne informacije o njemu da se jave na broj policije - 92. Policija sumnja da je Simović u utorak s dva hica pogodio Sretka Kalinića (36) i teško ga ranio.

kalinic-simovic-naslovnaSretko Kalinić i Miloš Simović

Kalinić je jedan od najozloglašenijih pripadnika Zemunskog klana, a on i Simović su od 2003. godine u bijegu jer su osuđeni na 30, odnosno 40 godina zatvora, zbog ubistva srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Hrvatski portal 24sata navodi da je Sretko, čim se probudio u bolnici, policiji rekao da ga je upucao Miloš. To isto, navodno je rekao i prolazniku koji ga je našao teško ranjenog uz jezero u Rakitju u Zagrebu. Kod jezera su našli i hrvatsku putovnicu kojom se koristio ranjeni Kalinić.

Teško ozlijeđeni Sretko Kalinić prevezen je u Vinogradsku bolnicu u Zagrebu, sa opasnim povredama stomaka. Operisan je i trenutno se nalazi van životne opasnosti. Blizu mjesta gdje je ranjen Kalinić policija je navodno pronašla i Mercedes Cvetka Simića, čije je raskomadano tijelo isplivalo u zagrebačkom Jarunu prije nekoliko mjeseci.

Prvi čovjek srbijanske policije Milorad Veljović, za B92 je izjavio kako postoji mogućnost da je ranjavanje Kalinića povezano s nedavnim ubojstvom Cvetka Simića, ali da nije siguran da li sve to ima veze i sa klanom nedavno uhapšenog Darka Šarića. Međutim, Veljović je već otvorio mogućnost novih hapšenja, a potvrdio je i da su postojala saznanja da se Kalinić i Simović skrivaju na teritoriji Hrvatske.
B92 također navodi i da je specijalni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala u Srbiji, Miljko Radisavljević, potvrdio da će Srbija tražiti Kalinićevo izručenje.

Međutim, prema posljednjim informacijama Kalinić do daljnjeg ne može biti izručen Srbiji, jer  je on hrvatski državljanin, pa ga štiti Ustav koji zabranjuje izručenja hrvatskih građana drugim zemljama.

Srbijanski mediji su još prije nekoliko mjeseci pisali da se Simović skriva u Zagrebu, te da ga je posjećivala i supruga, koja je do Hrvatske dolazila preko BiH, kako bi zamela tragove. Navodno je i Simović često navraćao u BiH, pa čak putovao i u druge države, a sa hrvatskim podzemljem je izuzetno dobro sarađivao i uživao zaštitu tamošnje mafije. (DEPO/BLIN;ak)

Vezani tekst: Ranjen Sretko Kalinić, jedan od atentatora na Đinđića