PETICIJU ORGANIZOVAO ŠIMUNIĆEV ADVOKAT DAVOR PRTENJAČA

Više od 170 hiljada potpisa podrške Josipu Šimuniću!

Arhiva 29.01.14, 18:04h

Organizatori očekuju prikupljanje 200.000 potpisa podrške Šimuniću.

šimunić peticija

Više od 170 hiljada osoba potpisalo je do danas, srijeda, 29. januara, peticiju podrške hrvatskom nogometnom reprezentativcu Josipu Šimuniću pod sloganom "S Josipom Šimunićem na SP u Brazil 2014", javlja Anadolu Agency (AA).

Peticiju je u hrvatskoj dijaspori sredinom januara organizirao Šimunićev advokat Davor Prtenjača na web-stranici www.za-dom.eu, ali su se odazvali i brojni Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

''Sa Josipom Šimunićem na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014! Pružite podršku Josipu Šimuniću s ovom online-peticijom protiv FIFA-ine kazne'', navodi se u pozivu na potpisivanje peticije.

Organizatori očekuju prikupljanje 200.000 potpisa podrške Šimuniću.

Zbog skandiranja "Za dom spremni" nakon utakmice dokvalifikacija između Hrvatske i Islanda, FIFA je kaznila hrvatskog reprezentativca s deset utakmica suspenzije.

U izjavi za medije advokat Prtenjača, koji Šimunića zastupa u postupku žalbe FIFA-i za ukidanje ili smanjenje izrečene kazne od deset utakmica, kazao je da je podršku dosad potpisalo na hiljade Hrvata iz Australije i Bosne i Hercegovine.


Zbog skandiranja "Za dom spremni" nakon utakmice dokvalifikacija između Hrvatske i Islanda 19. novembra 2013., FIFA je kaznila hrvatskog reprezentativca s deset utakmica suspenzije.

U obrazloženju FIFA-e je navedeno da je Šimunić, zajedno s grupom navijača, koristio pozdrav kojeg su tokom Drugog svjetskog rata koristili fašisti pod imenom "Ustaše". Disciplinski odbor FIFA-e zaključio je kako je Šimunićev pozdrav bio diskriminirajući te je "uvrijedio dignitet skupine ljudi na rasnoj, religioznoj i etničkoj razini".

(Anadolija/av)