SKRIVENE DAME BH. POLITIKE II: Azra Radončić i Spomenka Ljubić, ipak, ispred ostalih

Nedjelja | 26.12.2010.

U drugom dijelu temata o suprugama naših političara, DEPO PORTAL predstavlja novih šest dama: Gordanu Ivanić, Maju Silajdžić, Na(i)du Špirić, Spomenku Ljubić, Bernardicu Čović i Azru Radončić

azra i fahrudin radoncicPiše: Dina GANIBEGOVIĆ

AZRA RADONČIĆ

Azra Radončić supruga je Fahrudina Radončića, osnivača SBB BiH i vlasnika izdavačke kuće “Avaz”. Sedmični magazin “Azra” koji izadaje Radončićeva izdavačka kuća, dobio je naziv upravo po njoj.

Naši izvori kažu da sam Radončić voli da se pohvali kako mu je supruga veoma radina; vjerovatno je zbog toga danas vlasnica niza vrijednih nekretnina u Sarajevu i okolini. Azrine prijateljice za nju kažu je, osim što je vrijedna, lijepa, atraktivna i vrlo reprezentativna supruga novopečenog bh. političara

Prije rata bila je vlasnica frizerskog salona u Sarajevu, sada radi u menadžentu "Avaza" i poslodovac (suprug) joj daje dobru platu - oko 2500 KM mjesečno. Naši izvori kažu da sam Radončić voli da se pohvali kako mu je supruga veoma radina; vjerovatno je zbog toga danas vlasnica niza vrijednih nekretnina u Sarajevu i okolini. Azrine prijateljice za nju kažu da je, osim što je vrijedna i vrlo sposobna, lijepa, atraktivna i veoma reprezentativna supruga novopečenog bh. političara.

Sa Fahrudinom ima dva sina: Irhada i Farisa.

GORDANA IVANIĆ

Gordana Ivanić, supruga Mladena Ivanića, predsjednika PDP-a, po zanimanju je ekonomistica. Zaposlena je u Komercijalnoj banci na platnom prometu u Banjoj Luci. Ona i Mladen studirali su zajedno i tako su se upoznali.

gordana i mladen ivanić

Osim što je zaposlena u banci, za Gordanu se zna, bar sudeći po podacima iz imovinskih kartona, da sasvim solidno zarađuje, i to oko 2500 KM mjesečno

- Jedan sam od rijetkih političara koji javno priča o svojoj supruzi, jer to obično svi kriju. Mi se znamo još iz studentskih dana - kratko je rekao Ivanić.

No, sama Gordana rijeko govori za medije i predstavlja se u javnosti. A osim što je zaposlena u banci, za Gordanu se zna, bar sudeći po podacima iz imovinskih kartona, da sasvim solidno zarađuje, i to oko 2500 KM mjesečno.

Gordana i Mladen imaju dvoje djece: sina Vladimira, diplomiranog ekonomistu, i kćerku Jelenu, studenta Pravnog fakulteta u Banjoj Luci.

MAJA SILAJDŽIĆ

Kada je riječ o Mostarki Maji Silajdžić (rođ. Zvonić), supruzi Harisa Silajdžića, bivšeg člana Predsjedništava BiH, teško je bilo šta pouzdano kazati. Nikada je niko javno nije vidio, jer živi na relaciji Istanbul – London i sa suprugom se gotovo nikada ne pojavljuje u bh. javnosti.

Ono što se zna jeste da je u Istanbulu živjela sa sinom Mirzom od početka 1992. godine, te da je kasnije njihov povratak u BiH stalno prolongiran zbog nastavka Mirzinog školovanja, koje se nastavilo u Londonu.

Zna se također i da je Haris svoju suprugu, spletom okolnosti, upoznao u Tripoliju, gdje je Maja dolazila u posjetu svome bratu.

Maja je po zanimanju doktor stomatologije. Unatoč tome, prema činjenicama iz imovinskog kartona Harisa Silajdžića, Maja nema nikakvih prihoda. Međutim, kako je nekada pisala ovdašnja štampa, bez obzira na nedostatak vlastitih finasijskih priliva gospođa Silajdžić, ipak, živi u luksuznoj vili u Istanbulu

Maja je po zanimanju doktor stomatologije. Unatoč tome, prema činjenicama iz imovinskog kartona Harisa Silajdžića, Maja nema nikakvih prihoda. Međutim, kako je nekada pisala ovdašnja štampa, bez obzira na nedostatak vlastitih finasijskih priliva gospođa Silajdžić, ipak, živi u luksuznoj vili u Istanbulu.

Pisalo se, također, da je kao mlada djevojka voljela provaljivati u mostarske robne kuće, ali se kasnije kao "smirila".

Koliko u tome ima istine, teško ćemo saznati, jer je gospođa Silajdžić van domenta ovdašnje čaršije i medija.

NADA ŠPIRIĆ

Nada Špirić, supruga Nikole Špirića, diplomirani je ekonomista i zaposlena je u Raiffeisen banci. I gospođa Nada se ubraja među supruge ovdašnjih političara koje ne vole javni i medijski život. Suprug Nikola poštuje Nadinu želju da zadrži privatnost i da se ne eksponira u medijima.

No, po banjalučkim novinarskim kuloarima kruži priča i da Nadu Špirić skoro nikad niko nije vidio u društvu supruga Nikole, a njegovi prijatelji i najbliži saradnici u šali čak vole da kažu kako je u on svoju Na(i)du zapravo - pokrio.

Ljubav traje i čini se da su njih dvoje kosmički povezan par, pisali su svojevremeno mediji. Možda je samo to razlog što je Naida Salković, udajom promijenivši prezime, nedavno promijenila i ime, i od Naide postala Nada. Da li je time promijenila i vjeru, nije poznato

Naime, Nada Špirić nekad se zvala Naida Salković, ali je golema ljubav učinila da Naida promjeni svoje ime. O ljubavi bračnog para Špirić, koja se desila davno u Sarajevu, sa mnogo hvale pričaju oni koji ih poznaju. Kažu da se niko nije tako ludo volio kao njih dvoje i da su stalno bili zajedno. Ljubav traje i čini se da su njih dvoje kosmički povezan par, pisali su svojevremeno mediji. Možda je samo to razlog što je Naida Salković, udajom promijenivši prezime, nedavno promijenila i ime, i od Naide postala Nada. Da li je time promijenila i vjeru, nije poznato.

Također, Nada je sestra poznatog bh. pjevača Nedžada Salkovića.

Nada i Nikola Špirić imaju dvoje djece: kćerku Jovanu i sina Aleksandra.

SPOMENKA LJUBIĆ

spomenka ljubić

Spomenka Ljubić je zaposlena kao ljekar specijalista internista, endokrinolog-dijabetolog na Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac. Doktor je nauka iz dijabetologije i magistar nauka iz kliničke farmakologije. Također, ima akademsku karijeru, te predaje na Medicinskom fakultetu u Mostaru

Spomenka Ljubić supruga je Bože Ljubića. Njena biografija toliko je impozantna, da se s pravom može smatrati najobrazovanijom suprugom bh. poltičara.

Naime, Spomenka Ljubić je zaposlena kao ljekar specijalista internista, endokrinolog-dijabetolog na Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac. Doktor je nauka iz dijabetologije i magistar nauka iz kliničke farmakologije. Također, ima akademsku karijeru, te predaje na Medicinskom fakultetu u Mostaru. Osim toga, radi i kao savjetnik za zdravlje na popularnoj kulinarskoj stranici Coolinarka.com.

U imovinskom kartonu njenog supruga navedena je kao vlasnica private ordinacije.

Sa suprugom Božom ima dvoje djece: kćerke Spomenku i Luciju, koje se također ističu svojom ambicioznošću; jedna gradi akademsku, druga diplomatsku karijeru.

BERNARDICA ČOVIĆ

Supruga Dragana Čovića, Bernardica, pravnica je i suvlasnica privatne advokatske kancelarije u Mostaru. Upravo zbog te njene profesije često su je povezivali sa brojinim spletkama u koje je bio uključen njen suprug.

dragan i bernardica covic

Supruga Dragana Čovića, Bernardica, pravnica je i suvlasnica privatne advokatske kancelarije u Mostaru. Upravo zbog te njene profesije često su je povezivali sa brojinim spletkama u koje je bio uključen njen suprug

Ime joj se naviše povlačilo po medijima kada je kao opunomoćenik na ime svog oca, skromnog mostarskog penzionera Blage Prskala, s mjesečnom penzijom manjom od 400 KM, pretprošlo ljeto u mjestu Podaci na Makarskoj rivijeri kupila prostranu vilu, vrijednu 320.000 eura. S obzirom da je kupoprodajni ugovor potpisan 10. avgusta, na njen rođendan, špekulisalo se da je tu vilu, ustvari, dobila na poklon od supruga. Džentlemenski, bez ikakve sumnje.

Ipak, ona se po pitanju tih i brojnih sličnih prozivki u medijima nikada nije javno oglašavala, niti ih je na bilo koji način demantirala.

Bernardica i Dragan Čović imaju dvije kćerke: Sanju i Danijelu.
 

VEZANI TEKST:

SKRIVENE DAME BH. POLITIKE: Ko su supruge naših političara

KO STOJI IZA NAŠIH PREDSJEDNIKA: Upoznajte 'prve dame' BiH

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE