FOTO/ SARAJEVSKA PREMIJERA FILMA 'ATOMSKI ZDESNA' SRĐANA DRAGOJEVIĆA

Žika Todorović: 'Da sam propao kao bubnjar ili da nisam uspeo kao glumac, vrlo lako sam ja mogao biti Mladen'

Arhiva 25.04.14, 08:44h

Ja se najmanje tri puta dnevno zamislim nad sopstvenim životom i da sam znao da će moja filmska karijera biti ovako teška i mukotrpna možda bih izabrao nešto pametnije da radim, kazao je reditelj filma Srđan Dargojević

Žika Todorović/ Foto: AAFoto: AA

U Sarajevu je sinoć održana bh. premijera filma "Atomski zdesna" srbijanskog scenariste i reditelja Srđana Dragojevića, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Premijeri u sarajevskom kinu Cinema City je, pored reditelja Dragojevića, prisustvovao i poznati beogradski glumac Srđan Žika Todorović, koji u filmu tumali lik Mladena, te ostalih nekoliko članova ekipe.

Dragojević je pred samu premijeru kazao novinarima da on zapravo film pravi iz potrebe i pretežno za sebe, za svoju porodicu i prijatelje.

"Uvek je to rizik da li će se publici dopasti ili ne, ali nije ovo neka ameička kinematografija da se filmovi prave sa unapred pripremljenim parametrima za uspjeh. Mi ovdje snimamo filmove i uvijek je misterija da li će publika zavoleti ili neće. Ja sam u svojoj karijeri imao sreće", kazao je on.

Dragojević je dodao kako ovaj film nije kao što je to bila 'Parada', nego da je malo drugačiji, ozbiljniji i teži, zato što priča priču o trenutku u kome živimo, odnosno tranziciji.

Na pitanje novinara, obzirom da je ovo film koji gledaoce na jedan način tjera da se zapitaju o svom životu, koliko se on kao reditelj filma zapitao o svom životu, Dragojević je odgovorio:

"Ja se najmanje tri puta dnevno zamislim nad sopstvenim životom i da sam znao da će moja filmska karijera biti ovako teška i mukotrpna možda bih izabrao nešto pametnije da radim".

Srđan Todorović u filmu igra Mladena, koji je najuspješniji prodavač "time sharing" apartmana u čitavoj regiji i koji želi zaraditi na "naivcima" iz cijele regije, a na pitanje da li je njegov lik beskrupulozan, rekao je da nije.

"Izgleda da se stiče utisak a da ja nisam ni svestan te beskrupuloznosti lika. Ja bih rekao da je on čovek kao i svi mi normalni, ali mislim da mu je posao takav", kazao je Todorović.

Na pitanje da li između Mladena i Srđana ima dodirnih tačaka, Todorović odgovara: "Da, vrlo lako sam mogao biti Mladen Savić. Da sam propao kao bubnjar ili da nisam uspeo kao glumac. Pošto volim more, vrlo lako sam sebe mogao da zamislim kako živim negde na primorju i radim nešto nalik ovome. Tako da je, zapravo, ovo bila jedna od lakših uloga u smislu promene lika na klasičan način. Nisam morao puno da menjam, jednostavno sam sebe zamislio u takvih okolnostima i tako sam i igrao".

Film "Atomski zdesna", reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, je tragikomedija koja govori o razornim posljedicama divljeg kapitalizma na živote običnih ljudi.

Naslov filma "Atomski zdesna" datira iz pješadijske obuke u vojsci bivše JNA. U slučaju potencijalnog rata nuklearnim naoružanjem zapovijed "Atomski zdesna" navodila je da se, kad počnu padati bombe, regruti bace na suprotnu stranu kako bi preživjeli udar.

Pored Srđana Todorovića, u filmu igraju Tanja Ribić, Goran Navojec, Zoran Cvijanović, Mima Karadžić, Ana Kostovska, Nataša Janjić, Mira Banjac, Branko Đurić, Mladen Nelević i drugi.

(AA/md/Foto: Nina Novaković)