APRILSKI SUSRETI U BEOGRADU

Čitanjem radova i učešćem na tribinama predstavljena mlada književna scena RS

Arhiva 03.04.11, 19:43h

Mlada književna scena iz Republike Srpske, koju čini šest mladih pjesnika i književnika iz Banjaluke, predstavila se večeras u Beogradu u okviru Aprilskih susreta, čitanjem svojih radova i učešćem na tribini o književnosti u regionu.

Tanja Stupar-TrifunovićTribina pod nazivom "Uspostavljanje ravnoteže", održana u Studentskom kulturnom centru i nazvana po djelu jedne od učesnica Tanje Stupar-Trifunović, bila je veče na kojoj je predstavljena moderna književnost iz RS.

Pisci različitih poetika u svojim radovima različito tretiraju vrijeme i okolnosti u kojima žive. Neki su na tragovima postmodernizma, drugi se oslanjaju na tradicionalnu liniju srpske poetike, treći su neoavangardisti, neki flertuju sa feminizmom, ali zajedničko im je što pokušavaju u poetiku unijeti pečat vremena koje ih je, htjeli to oni ili ne, snažno obilježilo.

Tokom večeri predstavili su se mladi pjesnici i književnici iz RS Tatjana Bijelić, Lana Bastašić, Radomir Mitrić, Berislav Blagojević, Dane Komljen, te Tanja Stupar-Trifunović, bibliotekarka i postdiplomac na nauci o književnosti i urednica "Puteva".

Urednik književnog programa SKC-a Vesna Kapor izjavila je Srni i Radio-televiziji RS da je mlade pisce sa književne scene RS u goste pozvala u okviru Aprilskih susreta i književnog programa "Riječ u prostoru", budući da se u Beogradu uopšte ne zna šta se dešava na toj sceni, kakve su poetike i koje vrste ispitivanja književnih vrsta.

Jedan od mladih pjesnika iz RS Radomir Mitrić rekao je cilj ove večeri bio da se mlada snaga iz RS prikaže u beogradskoj sredini, budući da ova banjalučka scena nikada nije nastupala zajedno izvan Banjaluke.

- Bila je to sjajna prilika da se neki savremenici i pisci mlađih generacija iz Beograda i Banjaluke okupe, da vidimo da li možemo da učestvujemo zajedno u nekim projektima - rekao je Mitrić i dodao da su danas dogovorene neke buduće zajedničke tribine o različitim temama.

On je naveo da naziv večerašnje tribine - "Uspostavljanje ravnoteže" odražava stanje mladih i uspostavljanje ravnoteže, kako se ne bi osjetio generacijski jaz.

- Živimo u dobu koje je neki završeni postmodernizam kao epoha i od tema preovladava potraga za nekim mogućim 'manifestom' mlađe generacije pisaca iz RS i Srbije, odnosno potraga za sistemom pisanja u današnjem vremenu - rekao je Mitrić.

Tradicionalna godišnja manifestacija Aprilski susreti u beogradskom SKC-u svečano je otvorena 1. aprila i na njoj su učestvovali mladi autori, književnici iz regiona. Kao i prošle godine, predstavljanje književnika nove generacije iz RS na ovoj manifestaciji podržalo je Predstavništvo RS u Beogradu.

(SRNA/ds)