KOMPLETNA LISTA POREZNIH DUŽNIKA: Željeznice FBiH i Rudnici 'Kreka' ubjedljivo prvi na listi sa dugovima preko 100 miliona KM

Srijeda | 19.09.2012.

Porezna uprava Federacije BiH objavila je 17. septembra na svojoj internet stranici pregled dužnika čija su dugovanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa na dan 30.6.2012. godine iznosila više od 1.000.000 KM

lista duznika uio

Porezna uprava Fedracije BiH, u saopćenju za javnost,  ističe da podatke o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa nije mogla objavljivati sve do donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH, jer su se isti smatrali poreznom tajnom  te da su sada objavljeni zbog velikog interesovanja javnosti.

Među prvih deset na listi su se našli: Željeznice FBiH sa oko 142 miliona KM, Rudnik Kreka sa oko 100 miliona KM, RMU Zenica D.O.O sa oko 40 miliona, Željezara sa 38 miliona KM duga... Kompletan spisak dužnika možete pogledati OVDJE!

Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH, koji je stupio na snagu u martu 2012. godine, propisana je mogućnost davanja podataka o dospjelom, a neplaćenom dugu na zahtjev sredstava javnog informiranja.

Osim sredstava javnog informiranja, navedenim izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH propisano je da se podaci o dospjelom, a neplaćenom dugu osim sudova, tužilaštava i  MUP-ova, mogu dati i Parlamentu i Vladi Federacije BiH, vladama kantona, skupštinama kantona, gradonačelnicima, gradskim skupštinama, općinskim vijećima, svim federalnim organima uprava i upravnim organizacijama,  koji su dužni dobijene informacije čuvati kao poreznu tajnu.

Iz Porezne uprave ističu  da se podaci o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa dati u tabelarnom pregledu na dan 30.6.2012. godine svakodnevno mijenjaju, što znači da su neki porezni obveznici-dužnici u međuvremenu djelimično ili u cijelosti izmirili dužne obaveze, ali nakon navedenog roka.

(DEPO PORTAL, BLIN/dg)

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE