FOTO/ OTVORENA ARNAUDIJA

Kavazović u Banjaluci: 'Nadamo se da će nam i ova džamija pomoći da zacijele rane... Neka nasilje zauvijek ode iz ovog grada'

Front 07.05.24, 13:50h

Kavazović u Banjaluci: 'Nadamo se da će nam i ova džamija pomoći da zacijele rane...  Neka nasilje zauvijek ode iz ovog grada'
Arnaudija je sagrađena u 16. vijeku, u zemljotresu 1969. godine oštećena, a 7. maja 1993. godine srušena miniranjem. Počinioci nisu otkriveni ni kažnjeni

 

 


Obnovljena džamija Arnaudija u centru Banjaluke danas je svečano otvorena uz prisustvo velikog broja vjernika i drugih građana, te brojnih zvanica iz BiH i inostranstva.


Džamija je obnovljena uglavnom zahvaljujući sredstvima iz Turske, a obnova je koštala oko šest miliona KM. 


Arnaudija je sagrađena u 16. vijeku, u zemljotresu 1969. godine oštećena, a 7. maja 1993. godine srušena miniranjem. Počinioci nisu otkriveni ni kažnjeni.

 

otvaranje-arnaudije-kavazovic


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović prethodno je uručio zahvalnice predstavnicima Turske koji su stigli na ceremoniju otvaranja banjalučke džamije Arnaudija. 


- Danas svjedočimo velikom događaju, potvrdi velike istorijske istine da će ideja graditelja nadvladati rušiteljske ideje. Danas svih 16 džamija u Banjoj Luci, koje su porušene, blistaju, a sa ovoga mjesta posebne pozdrave šaljemo predsjedniku Turske Redžepu Erdoganu - rekao je Kavazović.

 

otvaranje-arnaudije8


On je naveo da je danas i dan kada se treba sjetiti muftije banjalučkog iz ratnog perioda na kojeg je pokušan atentat, te imama koji je ubijen 1992. godine, kao i čovjeka iz Cazina koji je ubijen prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca porušene Ferhadije. 


- Nadamo se da će nam i ova džamija pomoći da zacijele rane. Neka i ova džamija bude mjesto koje će okupljati dobre ljude. Vjerujem da ovih 16 banjalučkih ljepotica više nikada neće dohvatiti rušiteljska ruka - rekao je Kavazović.

 

otvaranje-arnaudije9


On je pozvao Banjalučane koji su otišli za vrijeme rata, jer ih je tadašnji "režim protjerao", da se vrate.


- Jedni drugima trebamo, čuvajmo bogomolje drugih kao što čuvamo naše. Neka nasilje zauvijek ode iz ovog grada - poruka je reisa Kavazovića.

 

otvaranje-arnaudije10

 

(FENA/ad/Foto:Fena)

 

 

BLIN
KOMENTARI