Advokat porodica ubijene djece

Kostini roditelji šokiraju na suđenju: 'To što je otac rekao je jezivo. A majka? Ponaša se kao da je iznad suda...'

Hronika 06.05.24, 15:56h

Kostini roditelji šokiraju na suđenju: 'To što je otac rekao je jezivo. A majka? Ponaša se kao da je iznad suda...'
'Oni se mogu smijati, razgovarati, nastaviti školovanje i život. Porodice ubijenih ne mogu'

 

 

Ognjen Božović, advokat porodica žrtava u OŠ ‘Vladislav Ribnikar‘ u Beogradu gostujući u emisiji ‘Jutro na Blicu‘ istaknuo je da je ponašanje roditelja dječaka ubice, koji je 3. maja 2023. godine pucnjima iz očevog pištolja usmrtio devetoro djece i čuvara škole uvreda za sve. Protiv porodice dječaka vode se dva postupka, jedan kazneni i drugi građanski.
 

- Kazneni postupak je počeo početkom januara i vodi se protiv roditelja dječaka ubice, kao i dvije osobe koje su radile u streljani. Različita su djela za koja su optuženi roditelji, u tom postupku će se utvrđivati njihova kaznena odgovornost. Nadamo se da će rezultirati zatvorskim kaznama, ako tužiteljstvo dokaže da su izvršili kaznena djela - otac dječaka teško djelo protiv opće sigurnosti, a majci se stavlja na teret nedozvoljeno držanja oružja i streljiva, rekao je Božović.
 

Kako ističe, tokom cijelog postupka držanje oca dječaka uvreda je za sve.
 

- Mi jedanaest mjeseci slušamo kako se oni ne osjećaju krivim za to što se dogodilo. Početkom aprila Vladimir K. je imao priliku doći i objasniti kako to niko nije kriv za smrt deset ljudi i za ranjavanje djece i nastavnice. On je došao u sudnicu, izjavio je saučešće, a zatim je rekao da ne može on ponovno proživljavati tu traumu, da je on mrtav čovjek i da ne može odgovarati na pitanja, čime je skratio davanje iskaza, kaže Božović.
 

Osvrnuo se i na saučešće koje je izjavio roditeljima ubijene djece.
 

- Saučešće koje je izjavljeno, po mom mišljenju, izjavljeno je samo zato što je suđenje bilo otvoreno za javnost, samo zato što mediji mogu prisustvovati, kako bi se to moglo prenijeti i stvoriti neka empatija.


Božović kaže je da je držanje Vladimira K. u sudnici uvredljivo s više aspekata.
 

- Izjave da je on mrtav čovjek, da ne može opet prolaziti kroz traumu je uvredljivo s više aspekata. Prvo, Vladimir je vrlo živ čovjek. I on, i njegova supruga i njegova djeca. Oni se mogu smijati, razgovarati, nastaviti školovanje i život. Porodice ubijenih ne mogu. Ta djeca su pobijena. Njihovi su životi uništeni bespovratno. Oni mogu reći da su mrtvi ljudi. Ako su oni mogli smoći snage doći sudnicu, dati izjavu i ogoliti svu svoju bol pred cijelim društvom, ako su oni mogli doći i slušati ga, kako onda on ne može, pita se Božović.


Ponašanje majke dječaka, Miljane K., Božović je opisao kao ‘bez empatije i osjećanja odgovornosti i morala‘.
 

- Još moramo saslušati majku, ona se dva puta nije pojavila na poziv s izgovorom da još nije dala izjavu o kaznenom postupku. Time šalje poruku da je ona iznad suda, da je ona ta koja upravlja postupkom, da je onda ta koja odlučuje što će i kako će raditi, što pokazuje da nema nikakvog osjećaja kajanja, empatije, poniznosti, osjećaja odgovornosti i morala da dođe i kaže - sud me je pozvao, ove porodice i cijelo društvo očekuju odgovore, rekao je Božović.

 

Građanski postupci vode se i protiv maloljetnog počinitelja zločina, objasnio je Božović i dodao da, iako dječak ubica nije odgovoran pred zakonom, nada se da će država naći mehanizme kako da odgovori na izazove s kojima je cijela Srbija bila suočena prošle godine.
 

- Nadamo se da ćemo dokazati da je on bio svjestan onog što je napravio i svjestan što je radio, da je bio sposoban za odlučivanje, što nesvjesno proizilazi iz cjelokupnog prethodnog razdoblja gdje imate pripremu tog djela. Išao je u streljanu, otac ga je obučavao, imamo popis meta. Pravio je Molotovljeve koktele. Imao je vrlo jasnu sliku koga želi ubiti i kako. I ako se to tako i dokaže, biće odgovoran u toj parnici, rekao je Božović za Blic.

 

(DEPO PORTAL/dg; Foto: Arhiv)

BLIN
KOMENTARI