bilo je neizvjesno

Građani mogu odahnuti: FERK odbio prijedlog o uvođenju blok tarifa, cijene struje u FBiH ostaju iste

Biznis Klub 29.04.24, 15:48h

Građani mogu odahnuti: FERK odbio prijedlog o uvođenju blok tarifa, cijene struje u FBiH ostaju iste
Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio da isti nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača

 


Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) odbila je prijedlog Elektroprivrede BiH da se uvedu blok tarife prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva. Ova je navedeno u njihovom zvaničnom saopštenju za javnost objavljenom na web stranici.


Javnosti je poznato da je elektroprivreda BiH prošle sedmice je uputila prijedlog da se uvedu blok tarife, tačnije tri, po kojima bi se za više potropšene struje plaćalo više novca. 


“Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK danas je u Mostaru održala 11. redovnu sjednicu u 2024. godini na kojoj je donesena odluka prema kojoj se ne daje saglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na prijedlog cijena snabdijevanja krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača.


Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio da isti nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača.


Naime, navedeni prijedlog nije u skladu sa članom 18. stav (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača u kome je propisano, između ostalog, da je javni snabdjevač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se snabdijevaju kod javnog snabdjevača.


Dalje, članom 15. stav (2) pravilnika je propisano da troškovi snabdijevanja iznose maksimalno 15%, od ukupnog troška nabavke energije za snabdijevanje krajnjih kupaca, a na osnovu dostavljenih podataka za period od 10.6. do 31.12.2024. godine utvrđeno je da je ovaj trošak veći od 15% što nije u skladu sa metodologijom.


Kako uz prijedlog cijena nisu dostavljeni podaci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni), tako dostavljeni podatak o predloženom povećanju ukupne cijene usluge javnog snabdjevača za kupce iz kategorije potrošnje domaćinstva od 9,8% kao i predloženo povećanje cijene energije od 19% nije moguće provjeriti, a samim tim i potvrditi.


S obzirom na to, nisu ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene snabdijevanja zasnovane na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sistema ovog javnog preduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni. Za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo cijene ostaju iste”, stoji u FERK-ovom saopštenju.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI