Nezadovoljni

Izlaze li penzioneri na ulice: Od Vlade tražili 200 KM pomoći, hoće li doći do dogovora?

Front 29.04.24, 11:52h

Izlaze li penzioneri na ulice: Od Vlade tražili 200 KM pomoći, hoće li doći do dogovora?
Od Vlade FBiH očekuju izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kako bi do septembra penzije bile vanredno povećane

 

 

U skladu s odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), ukupno povećanje penzija u FBiH u 2024. godini iznosi 6,55 posto, piše Avaz.

 

S obzirom na to da su penzije u januaru akontativno usklađene za pet posto, Upravni odbor donio je odluku da aprilske mirovine budu više za samo 1,55 posto. To je izazvalo ogorčenje u Savezu udruženja penzionera u FBiH, jer simbolično uvećanje penzija ni izbliza ne prati rast troškova života najugroženije populacije u državi.

 

Od Vlade FBiH očekuju izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kako bi do septembra penzije bile vanredno povećane.

 

Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH, kazao je za „Dnevni avaz“ da je Upravni odbor na čijem je čelu održao sjednicu i pokazao jedinstvo prilikom zauzimanja stavova.

 

- Tražimo izmjene Zakona o PIO, kako bi se iz formule za usklađivanje penzija isključila stopa BDP-a, a da se penzije vežu za prosječnu plaću u FBiH. Od Vlade je zatražena i novčana pomoć od 200 KM za penzionere čija penzija ne prelazi 1.000 KM, odnosno 100 KM za one s penzijama višim od 1.000 KM. Imamo sjednicu Skupštine 16. maja i Upravni odbor će zatražiti saglasnost da organizira proteste ako se ne nađe rješenje s Vladom FBiH. Prioritet je da se iscrpe sve mogućnosti i da se nađe prihvatljivo rješenje, a ako do toga ne dođe, idemo u proteste - kazao je Bekan za Avaz.    

 

Ukupno planirano povećanje penzija u 2024. godini je 6,6 posto.

 

To dalje znači, s obzirom na to da je iznos najniže penzije u decembru prošle godine bio 538,27 KM, sada će, po osnovu redovnog usklađivanja, te penzije, koje će biti isplaćene početkom maja, iznositi 573,79 KM.

 

Zagarantirana će, umjesto 642,40 KM, od maja iznositi 684,79 maraka. Uz to, u maju će penzioneri dobiti i razliku od po 1,6 posto za prva tri mjeseca, odnosno onu od akontativnog do konačnog procenta usklađivanja.

 

Tako će, naprimjer, korisnici najniže penzije za jedan mjesec imati razliku od oko 8,61 KM, pa će u konačnici u maju dobiti gotovo 600 KM, primanja i tromjesečnu razliku, a isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI