NAKON PISMA PACIJENTICE

Oglasili se sa KCUS-a: Zašto nemamo injekcije potrebne za liječenje bolesti oka... Nemoćni smo!

Hronika 27.04.24, 20:26h

Oglasili se sa KCUS-a: Zašto nemamo injekcije potrebne za liječenje bolesti oka... Nemoćni smo!
Pacijenti kojima je neophodna ova injekcija moraju istu nabaviti u privatnoj ‘režiji’ gdje cijena iznosi blizu 200 KM po injekciji

 

 


Nakon što je N1 objavio tekst o nedostatku injekcije Avastin na sarajevskom KCUS-u, a koja se koristi za liječenje bolesti oka, oglasili su se iz ove zdravstvene institucije. Odgovornost prebacuju na dobavljača i tvrde da se procedure moraju poštovati.


Kako su naveli iz KCUS-a, dobavljač navedene injekcije istu, tvrde, ne može nabaviti već nudi zamjensku.


“Razlog nemogućnost apliciranja lijeka, koji su primali pacijenti na Klinici za očne bolesti KCUS, je nemogućnost nabavke potrebnog lijeka od strane dobavljača koji je izabran na tenderu. Ovaj dobavljač je kao zamjenu ponudio drugi lijek, koji je sličan lijeku (tzv. biosimilar) koji su pacijenti do sada koristili. Međutim, potrebno je da dobijemo pozitivno mišljenje Etičkog komiteta KCUS-a prije uvođenja ovog lijeka u upotrebu, kao i provođenje određene zakonske procedure.


Uprava KCUS-a je nažalost tu nemoćna jer sve ovisi o predviđenim procedurama i pravilima koja propisuju javne nabavke, ali će se sav proces maksimalno ubrzati. Ne postoji legalan način da zaobiđemo te procedure i da ubrzamo taj proces. To je i razlog da nova uprava, od samog dolaska na pozicije, ulaže velike napore da odgovornim institucijama objasne ozbiljnost problema s kojim se suočavaju i da se pronađe način da se ubrza proces nabavke lijekova i drugih sredstava od kojih zavise zdravlje i životi ljudi. Zbog toga intenzivno radimo na pronalasku rješenja zajedno sa svim ostalim institucijama koje su uključene u te procese”, naveli su iz KCUS-a za N1.


Podsjećamo, pacijentica koja se obratila redakciji N1 je istakla da je neophodnu injekciju uredno primala od januara 2023. godine i da joj je nedavno saopćeno da injekcije više nema. Poznati oftalmolog Bojan Kozomara je objasnio da je ovaj lijek zapravo citostatik koji se koristi za liječenje karcinoma debelog crijeva i da je sasvim slučajno otkriveno da pomaže na pojedinim oboljenjima na očnom dnu.


U konačnici, pacijenti kojima je neophodna ova injekcija moraju istu nabaviti u privatnoj ‘režiji’ gdje cijena iznosi blizu 200 KM po injekciji.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI