Internet jurišnik

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, evo za šta se sve tereti...

Hronika 25.04.24, 15:31h

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, evo za šta se sve tereti...
Optuženi se tereti da je počinio kaznena djela- Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

 

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigla je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine, nastanjen u Luksemburgu, državljanina Luksemburga i BiH. Ova informacija potvrđena je za N1 iz Tužilaštva BiH.

 

U optužnici se navodi da je optuženi, djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u Bosni i Hercegovini, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost i na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, u periodu od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama, upućivao, uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na druge načine, na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe.

 

- Prikupljeni su dokazi da je optuženi kontinuirano, objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, sa namjerom da kod njih i članova njihovih obitelji izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo.

 

Tokom navedenog perioda, optuženi je javno pozivao na otpuštanje sa radnih mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i u institucijama BiH, osoba hrvatske i srpske nacionalnosti, samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu sa prethodnim ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, pa je djelujući na ovaj način i prema bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu sa njegovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe - navodi su u obrazloženju Tužilaštva BiH koje proslijeđeno N1.

 

Optuženi se tereti da je počinio kaznena djela- Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a stavak 2. KZ BiH, kao i kazneno djelo Ugrožavanje sigurnosti iz članka 183. stavak 1. KZ F BiH.

 

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 9 svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Podsjetimo, 20. septembra 2023. godine zbog ciljane i sigurnosno iznimno opasne hajke koju određene osobe mjesecima provode protiv N1 televizije u Bosni i Hercegovini i direktora Amira Zukića, N1/ADRIA NEWS BH Production podnijela je Tužilaštvu BiH i državnoj agenciji SIPA krivične prijave protiv Jasmina Mulahusića, Faruka Drine, Amira Pašića, Avde Avdića i NN osoba za krivična djela – izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, ugrožavanje sigurnosti, podstrekivanje te druga povezana i srodna krivična djela iz Krivičnog zakona BiH i Krivičnog zakona FBiH.

 

Jasmin Mulahusić je 3. septembra 2023. godine na svom društvenom profilu, na stranici Facebook, javno podijelio objavu koja sadrži fotografiju Amira Zukića uz komentar koji je dodatno izazvao niz prijetećih i uvredljivih poruka.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI