BRIFING U UN-U

Komšić: 'Poricanje genocida sije novo sjeme zla... Laži vas nikada ne mogu izliječiti, samo nam istina može pomoći!'

Front 19.04.24, 18:55h

Komšić: 'Poricanje genocida sije novo sjeme zla... Laži vas nikada ne mogu izliječiti, samo nam istina može pomoći!'
Možete to upakovati na ovaj ili onaj način, možete to predstaviti kako god želite, ali ako zagrebete po površini, odbijanje da podržite ovu rezoluciju znači podršku negiranju genocida. To znači poricanje uprkos presudama međunarodnih sudova. Laži vas nikada ne mogu izliječiti, bilo da se radi o braku, prijateljstvu ili bilo kojoj vrsti veze, laž nikada ne pomaže - naveo je Komšić

 

 

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku danas je održan brifing o nacrtu rezolucije o "Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine", kao i pripremama za obilježavanje 29. i 30. godišnjice genocida u Srebrenici.


Brifing je otvorio stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija. Uvodničar je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a potom se prisutnima obratio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji se osvrnuo na tekst same rezolucije.


- Ako pogledate tekst rezolucije, dubinski, čak i ovlaš, čak ni oni koji su odlučni da to učine, ne mogu pronaći nijedan argument koji smo slušali u medijima u vezi sa ovom rezolucijom, a koji govore da je ova rezolucija usmjerena protiv određene zemlje, protiv određenih ljudi, protiv određene nacije.


To nije istina. U tekstu ove rezolucije niko ne može naći ništa slično i takve stvari mogu reći samo oni koji ne misle dobro – rekao je Komšić.


Dodao je da poricanje genocida, poricanje tog zla i usvajanje i prihvatanje tog poricanja sije novo sjeme zla za generacije koje dolaze.


- Sve što sam čuo u proteklih nekoliko dana od onih koji su napadali ovu rezoluciju, koji su protiv usvajanja ove rezolucije, bilo da se radi o onima koji su u BiH ili regionu zapadnog Balkana, ili koji žive širom svijeta, pa i ovdje u New Yorku, sve što sam čuo od njih navodi me na određeni zaključak: sve to što govore je poricanje genocida.


Moramo to tako reći. Možete to upakovati na ovaj ili onaj način, možete to predstaviti kako god želite, ali ako zagrebete po površini, odbijanje da podržite ovu rezoluciju znači podršku negiranju genocida. To znači poricanje uprkos presudama međunarodnih sudova. Laži vas nikada ne mogu izliječiti, bilo da se radi o braku, prijateljstvu ili bilo kojoj vrsti veze, laž nikada ne pomaže.


Istina je jedina koja pomaže. Istina mora voditi, a isto je i kada su u pitanju velika životna pitanja kao što je ovo pred nama. Samo istina nam može pomoći da se izliječimo. Neki možda ne odobravaju činjenicu da se genocid dogodio u Srebrenici, ali činjenica je da su Srebreničani sistematski ubijani zbog svoje vjere i etničke pripadnosti. Želio bih izraziti nadu da će rezolucija dobiti dovoljan broj glasova na Generalnoj skupštini UN- a i zahvaljujem svima vama koji ste javno podržali ovu rezoluciju. Zahvaljujem vam se ne kao član Predsjedništva BiH nego kao građanin BiH i u ime svog djeteta - zaključio je Komšić, prenijela je agencija FENA.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI