OPĆINSKI SUD SARAJEVO

Održano ročište, Sebija Izetbegović protiv UNSA: Neka dokaže da je položila ispite

Hronika 18.04.24, 12:16h

Održano ročište, Sebija Izetbegović protiv UNSA: Neka dokaže da je položila ispite
Prema riječima Envera Smajkana, advokata UNSA, tužiteljica, odnosno njeni punomoćnici iz neopravdanih razloga odgađaju ročišta

 

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održan nastavak pripremnog ročišta po tužbi koju je protiv Univerziteta u Sarajevu podnijela Sebija Izetbegović, smijenjena direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

 

Punomoćnik tužiteljice Esad Oruč tokom ročišta je rekao da su u današnjem podnesku predložili sudu da naloži Univerzitetu u Sarajevu i KUIP-u da u spis predmeta dostave traženu dokumentaciju, odnosno informacije. Oruč je obavijestio Sud da postoje novi dokazi u ovom postupku.

 


Prema riječima Envera Smajkana, advokata UNSA-e, tužiteljica odnosno njeni punomoćnici iz neopravdanih razloga odgađaju ročišta pravne stvari i predlažu dokaze koje nisu predmet spora, jer se temelje na činjenicu da tužiteljica nije dostavila dokaz o doktorskom studiju niti dokaze da je Medicinski fakultet odobrio prepis s Medicinskog fakulteta u Zagrebu na Medicinski fakultet u Sarajevu.

 

- Suština je da tužiteljica treba da dokaže da je položila ispite ako je tamo polagala, jer joj tuženi ne može priznati ispite koje joj ne priznaje ustanova gdje ona tvrdi da je položila ispite - kazao je Smajkan.

 

Pomoćnik tužiteljice izjavio je da je paradoksalno da punomoć tuženog prigovara tužiteljici, navodno odgađanjem ročišta, a pri tom je svjestan da tuženi odnosno Univerzitet u Sarajevu svojim radnjama otežava radni položaj tužiteljici i to ne dostavljanjem dokaza pa čak i zapisnika Senata UNSA-e na kojima su donesene pobijane odluke.

 

Oruč je kazao da Medicinski fakultet u Zagrebu nije rekao da dokumenti nisu vjerodostojni, već da ih u tom momentu ne mogu dostaviti. 

 

Smajkan je rekao da predlažu da se od Medicinskog fakulteta u Sarajevu zatraži da se izjasni da li postoji službena evidencija od 5. juna 1996: 

 

- Mi imamo analizu da ne postoje ti dokazi - rekao je Smajkan. 

 

Oruč je na to kazao u odnosu na prijedlog da se od Medicinskog fakulteta u Zagrebu zatraži ponovo izjašnjenje na odnosu indeksa tužiteljice. Smatraju da nisu ispunjene zakonske procedure jer tuženi nije dokazao da se obraćao Medicinskom fakultetu u Zagrebu i da je odbijen. 

 

- Predmetnom analizom se autentičnost ne osporava, već zanemaruje - istakao je Oruč.

 


Pomoćnik tužiteljice je izjavio da punomoćnik tuženog selektira pristupom pojedinim dokazima i nastoji dezavuisati sud i javnost.

 

Na to mu je odgovorio Smajkan da je netačno da tuženi dezavuiše javnost i Sud, jer tužiteljica treba dostaviti uvjerenje o položenim ispitima. 

 

Pripremno ročište odgađa se za 6. juni u 11:30 sati. 

 

Sebija Izetbegović danas nije prisustvovala ročištu. 

 

Podsjetimo, Univerzitet je 2023. godine poništio magistarsko i doktorsko akademsko zvanje Sebije Izetbegović, nakon čega je ostala i bez profesure na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a nakon toga i bez pozicije generalne direktorice KCUS-a.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI