hitna sjednica vlade KS

Premijer Nikšić smatra da treba poništiti konkurs za imenovanje direktora KCUS-a jer 'sve drugo bi bila prevara'

Front 28.03.24, 14:53h

Premijer Nikšić smatra da treba poništiti konkurs za imenovanje direktora KCUS-a jer 'sve drugo bi bila prevara'
Nermin Nikšić, saopćio je da je centralna tačka dnevnog reda bila usmena informacija federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka o sigurnosnoj situaciji u FBiH

 


Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u pauzi današnje hitne sjednice Vlade rekao da imenovanje direktora KCUS-a još nije došlo na dnevni red. Ipak, iznio je svoj stav.


"Postoji više mogućnosti kada je u pitanju imenovanje direktora KCUS-a, ali cijenim da ću imati utjecaja na kolege u vladi, vodeći računa o zakonu, a imamo i neke političke obaveze. Ukoliko uskratimo saglasnost Ismetu Gavrankapetanoviću, bila bi to neka vrsta prevare, pa smatram da treba poništiti konkurs. Ali, ne isključujem ni druge varijante", rekao je Nikšić.


Nermin Nikšić, saopćio je da je centralna tačka dnevnog reda bila usmena informacija federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka o sigurnosnoj situaciji u FBiH.


- Kroz našu diskusiju ne možemo reći da smo zadovoljni, jer se povećao broj krivničnih djela sa posljedicom ubistva u zadnjim mjesecima. Sagledali smo informaciju i donijeli zaključke kako bismo sigurnosnu situaciju održali na zadovoljavajućem nivou, kazao je Nikšić.


Naglasio je kako je Vlada zatražila da se intenziviraju aktivnosti Federalne uprave policije, FMUP-a i kantonalnih ministarstva i uprava policije kako bi se sigurnosna situacija zadržala na dobrom nivou i još podigla.


Napomenuo je da se nakon odluka visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona BiH održava sjednica NSRS-a, ali da je dobro što na dnevnom redu Skupštine nije bio Izborni zakon RS. 


"Imamo danas vanrednu sjednicu NSRS i dobro je da NSRS nije uvrstila i razmatrala nacrt izbornog zakona RS, iako sve drugo što smo čuli ne može ocijeniti dobrim", rekao je Niškić.


"Poručujemo i građanima i našim partnerima i zastupnicama u NSRS drugim nivoima da će Vlada FBiH ostati opredijeljena da radi na evropskom putu. Nije nam drago zbog problema koji se pojavio na političkom nivou. Tražit ćemo kroz formu razgovora i kompromisa da nastavimo raditi na evropskom putu", rekao je Nikšić.


Istakao je također i to da "neke informacije nisu za javnost", te da će građani to razumjeti, a potom poručio da nema razloga za paniku.

 

(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI