FOTO/ JUBILARNO IZDANJE

30 godina jedne od najvažnijih filmskih smotri u regionu: Donosimo detalje sa Festivala evropskog filma Palić

Kultura 26.07.23, 12:17h

Da je bilo lako – nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo – jeste. Da je moglo više – vjerojatno. Da je moglo bolje – teško... Ovim riječima ukratko je sumirao proteklih trideset godina Festivala direktor ove filmske manifestacije, Radoslav Zelenović

 

 

Piše: Dragana ALBIJANIĆ
Foto i video: Palicfilmfestival.com
Fotograf: Damir VUJKOVIĆ 


Jubilarno, trideseto izdanje Festivala evropskog filma Palić održano je u periodu od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, na nekoliko lokacija, među kojima su jedinstvena Ljetna pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. U zvaničnom programu Festivala prikazano je više od 130 filmova u 11 selekcija i programa. 


Pored bogatog filmskog programa, publika je mogla da uživa u brojnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama, panel diskusijama i stručnim predavanjima.


Festival je otvoren u subotu, 15. jula, na Ljetnoj pozornici, svečanom dodjelom nagrade „Aleksandar Lifka” proslavljenom glumcu Bogdanu Dikliću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Nagradu mu je uručio dramski pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević, predsjednik Savjeta festivala i prošlogodišnji laureat ovog priznanja. 

 

b-diklic-i-d-kovacevic-2

Bogdan Diklić i Dušan Kovačević


- Ono što mogu reći i što je sigurno dokazano je to da je Dik jedan od naših najznačajnijih glumaca, koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte – istakao je Dušan Kovačević. 

 

Nakon gromoglasnog aplauza, pred punom Ljetnom pozornicom na Paliću, Bogdan Diklić je skromno izjavio:

 

- Jako sam radostan, ali ja sam samo predstavnik svih tih ljudi sa kojima sam zajedno radio ovih prvih 48 godina…

 

Svim tim ljudima, filmskim radnicima, od scenarista i reditelja, preko scenografa, kostimografa, šminkera, tonaca…, pa sve do far majstora i vozača, potom se iskreno zahvalio, podijelivši na taj način ovu nagradu sa njima.

 

Glumačka karijera Bogdana Diklića traje skoro pola vijeka. Za to vrijeme ostvario je ogroman broj uloga u pozorištu, TV serijama i na filmu, među kojima su antologijske one u filmovima „Maratonci trče počasni krug” (1982), „Balkan ekspres“ (1983), „Sabirni centar” (1989) i druge. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za pozorišne i filmske uloge, od kojih se posebno izdvajaju dvije „Zlatne arene” na Filmskom festivalu u Puli. 2009. godine Udruženje filmskih umjetnika Srbije dodijelilo mu je nagradu „Pavle Vuisić“ za njegov ukupan doprinos filmskoj umjetnosti.

 

Sumirajući proteklih trideset godina truda oko organizacije Festivala, na svečanoj ceremoniji otvaranja, publici se obratio i direktor ove filmske manifestacije, Radoslav Zelenović


- Da je bilo lako – nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo – jeste. Da je moglo više – vjerojatno. Da je moglo bolje – teško.

 

Uz Bodana Diklića, ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade Festivala „Aleksandar Lifka“ su njemački reditelj i pisac Andreas Drezen u kategoriji inostranih stvaralaca i makedonski glumac Nikola Ristanovski za doprinos regionalnoj kinematografiji. Španjolska multimedijalna umjetnica Marija Kanjas dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit” koju Festival dodjeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i autentičnu autorsku poetiku. Ovim stvaraocima nagrade su uručene 20. jula, pretposljednjeg festivalskog dana, na Ljetnoj pozornici na Paliću.

 

30-film-festival-palic-plakat
 KRATKA ISTORIJA FEF PALIĆ
Filmski festival na Paliću osnovao je 1992. godine Grad Subotica. Od početnih malih i  nepretencioznih filmskih projekcija na Paliću, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljne kulturne manifestacije i zbližavanja kinematografija bivših jugoslovenskih republika, izrastao je u jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu i jedan od rijetkih u svijetu sa isključivo evropskim filmskim sadržajem. 
Cilj mu je da predstavi najkvalitetnija ostvarenja suvremene evropske kinematografije i njeguje tradiciju autorskog i  umjetničkog filma. Evropska festivalska asocijacija dodijelila mu je 2017. godine nagradu EFFE za jedan od najuzbudljivijih umjetničkih festivala u Evropi.

Ovogodišnjem, jubilarnom izdanju Festivala prisustvovalo je preko sto gostiju, kinematografskih stvaralaca iz cijele Evrope. Tu je, kao i svake godine, bila i neumorna Mira Banjac za koju organizatori manifestacije kažu da nije gost, već domaćin Festivala.

 

Finalne večeri, u petak 21. jula, dodijeljene su nagrade pobjedničkim filmovima. Međunarodni žiri glavnog takmičarskog programa dodijelio je nagradu „Zlatni toranj” za najbolji film njemačkom ostvarenju „Crveno nebo”, reditelja Kristijana Pecolda. Nagrada „Palićki toranj“ za najbolju režiju pripala je mađarskom reditelju Adamu Časiju za film „Tri hiljade numerisanih dijelova“, a specijalna priznanja filmovima „Nula kalorija“ Džesike Hausner i „Zarobljen“ Vasilisa Kacupisa. „Gorki List” nagrada publike dodijeljena je filmu „Stari hrast”, čuvenog britanskog reditelja Kena Louča.
 

Posebnu pažnju publike je zadobio i najnoviji film Vima Vendersa „Savršeni dani”, koji je kao japansko kinematografsko ostvarenje prikazan van konkurencije i francuski film „Madam di Bari”, rediteljke i glumice Majven La Besko (sa Džonijem Depom u jednoj od glavnih uloga), koji je otvorio Takmičarski program Festivala, a otvorio je i ovogodišnji Kanski filmski festival. 

 


Na kraju svečane ceremonije zatvaranja, publici se obratio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, riječima:


- Naš festival postoji već  trideset godina, a posljednjih 20 je Festival evropskog filma. Ima ovdje dosta svjedoka koji znaju kako je na početku bilo teško, koliko je bilo nesporazuma i neshvatanja. Srećom, nismo odustali. Danas smo u najboljim godinama. Posebno mi je drago što smo, svih ovih godina, uspjeli da Suboticu i Palić napravimo metropolom evropskog filma, makar i na sedam dana. 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI