FOTO i VIDEO/ Depo Portal na licu mjesta

Završena Bh. povorka ponosa, učesnici stigli ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu i opuštaju se uz muziku

Hronika 24.06.23, 19:16h

Aktivisti Bh. povorke ponosa po završetku šetnje apelovali su za potrebu zakonske regulacije njihovih prava, ali i svih drugih koji su na bilo koji način ugroženi

 

 

20:23 - Muzičkim programom je završena ovogodišnja 4. Bh. povorka ponosa, a nakon nastupa Jevđevića, preostale učesnike će ispred Narodnog pozorišta zabavljati i DJ.

 

Aktivisti Bh. povorke ponosa po završetku šetnje apelovali su za potrebu zakonske regulacije njihovih prava, ali i svih drugih koji su na bilo koji način ugroženi.

 

- Danas smo se okupili pod sloganom 'Ponosno zajedno', ta riječ zajedno nije samo riječ već poziv na akciju. Zajedno smo jači i jače, zajedno možemo mijenjati svijet - poručili su aktivisti Bh. povorke ponosa, koja je četvrti put održana u glavnom gradu BiH.  

 

4-povorka-ponosa-2023

 

Bh. povorku ponosa osiguravali su brojni pripadnici policije.

 

19:13 - Povorka je privedena kraju i učesnici su stigli ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

 

18:45 - Bh. povorka ponosa približava se Narodnom pozorištu i do sada sve prolazi bez ikakvih incidenata.

 

18:15 - Učesnici bh. povorke ponosa trenutno se nalaze u blizini Parlamenta Bosne i Hercegovine i uz zvižduke i skandiranje idu ka Narodnom pozorištu koje je glavno odredište današnje povorke.

 

18:03 - Počela je šetnja Bh. povorke ponosa koja će ići do Narodnog pozorišta u Sarajevu. Na povorku su također stigli i brojni političari i strani dužnosnici. Tu su premijer KS Nihad Uk, američki ambasador Michael Murphy te šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i brojni drugi.

 

16:45 - Bh. Povorka ponosa održava se danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a tema ovogodišnje, četvrte po redu povorke je savezništvo. 

 

Počela je Bh. povorka ponosa koja se održava danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a tema ovogodišnje, četvrte po redu povorke je savezništvo. 

 

Povorka će ići od Historijskog muzeja od Narodnog pozorišta u Sarajevu.

 

Na povorku su također stigli i brojni političari i strani dužnosnici. Tu su premijer KS Nihad Uk, američki ambasador Michael Murphy te šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i brojni drugi.

 

Slogan ovogodišnje povorke je "Ponosno zajedno".

 

- Ovaj slogan ima višestruko značenje. Biti saveznik ili saveznica, treba i mora odražavati ponos. Kao što ga snažno nose LGBTIQ+ osobe, kojima se svakodnevno spočitava i problematizira njegovo isticanje, te se želi zamijeniti stidom, ponos mora biti centralni segment borbe. Jer ne smijemo dopustiti da iko mora osjećati stid zbog onoga što jeste - naveli su iz Bh. povorke ponosa.

 

 

 
 

 

 

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI